You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

items

Winkelmandje

Hulp nodig? Bel ons of vul het contactformulier in | Onze filialen

Tekort aan isolatie grondstoffen

Beste klant,

U hebt er al over horen praten en misschien werd u zelfs al met het probleem geconfronteerd.

Sinds enkele maanden wordt de wereldwijde bevoorrading met MDI getroffen door een schaarste van nooit geziene omvang.

MDI is de belangrijkste grondstof van polyurethaanschuim (PUR) − waar het 60 % van uitmaakt − en van polyisocyanuraatschuim (PIR) https://nl.wikipedia.org/wiki/Methyleendifenyldi-isocyanaat

De zes grootste fabrikanten van dit materiaal (BASF, Bayer, Dow Chemicals, EniChem, ICI en Shell) hadden geanticipeerd op de stijging van de vraag door een uitbreiding van hun capaciteit te plannen. Twee grote projecten, BASF in Ludwigshafen (Duitsland) en een joint venture van Aramco en Dow Chemical in Saoedi-Arabië, hebben echter 18 maanden vertraging opgelopen. Samen zouden deze twee vestigingen 15 % van de wereldproductie voor hun rekening moeten nemen.

Bovendien deden zich twee grote industriële ongevallen voor, eerst in China en daarna in Duitsland, op 17 oktober 2016, http://www.lemonde.fr/europe/article/2016/10/17/explosion-sur-un-site-du-chimiste-basf-en-allemagne-plusieurs-disparus-et-des-blesses_5015115_3214.html. Samen verminderden die voorvallen de wereldwijde productiecapaciteit voor MDI met bijna 50 %.

Zowel de Belgische als de buitenlandse fabrikanten zijn niet meer in staat hun productielijnen te voeden http://www.batiactu.com/edito/cri-alarme-industrie-isolants-polyurethane-48909.php en kunnen bijgevolg onze bestellingen van isolatiematerialen niet meer leveren in het tempo waaraan wij en u gewend zijn.

Meteen na de ontvangst van MDI, gekocht aan de beurskoers van de dag, wordt het materiaal op de productielijnen verwerkt en worden de afgewerkte producten onmiddellijk geleverd.

Naarmate de grondstof zeldzamer wordt, komen de wetten van vraag en aanbod weer uitdrukkelijker op de voorgrond en jagen ze de prijzen letterlijk de hoogte in.

Met de steun van zijn 29 filialen legt Apok bij zijn leveranciers echter al zijn gewicht in de schaal om die prijsstijgingen zo veel mogelijk te beperken en redelijke levertermijnen te bedingen.

Wanneer u dit leest, zult u waarschijnlijk begrijpen dat wij ondanks onze inspanningen onmogelijk vaste prijzen en levertermijnen kunnen beloven.

Wij zijn net zo min als u gelukkig met deze toestand, die al onze werkgewoontes overhoop gooit.

Er bestaan alternatieven voor PUR-PIR. Hoewel hun prestaties bij dezelfde dikte minder overtuigend zijn, kunnen ze wel helpen te voorzien in de isolatiebehoeften, zowel voor platte daken als voor sarking of gevelbekleding.

Onze teams staan tot uw beschikking om de beste oplossingen te zoeken en u steeds zo goed mogelijk te helpen.

We zijn ervan overtuigd dat u begrip zult hebben voor de situatie en verzekeren u dat wij als uw partner aan uw zijde blijven staan in deze moeilijke tijden.

 

Het APOK team