Ben je een professional in de bouwsector?

Log in of registreer je voor een account. Met een login zie je jouw persoonlijke prijzen!

FAQ GROENDAK

veelgestelde vragen over groene daken.

1. Is een grindrand echt een noodzaak?

Ja! Een begroeiingsvrije zone van minimum 30 cm zorgt ervoor dat het regenwater in alle omstandigheden vrij kan weglopen, beschermt tegen sterke windstoten en geeft wat speling wanneer het groendak uitzet. 

2. Kan het water van een groendak hergebruikt worden?

het water van je groendak is geschikt voor buiten en toiletten, maar voor gebruik van wasmachines e.d. wordt afgeraden omwillen van een mogelijke lichte verkleuring. 

3. Wat is het nut van het beschermingsvlies?

Het beschermvlies dient vooral om de dakbedekking te beschermen tijdens de installatie van je groendak.

APOK-124
APOK-48

4. Wat is de isolatiewaarde van een groendak? 

De isolatie waarde wordt voor een groot deel bepaald door het vochtgehalte, deze kan veel varieren, dus het is onmogelijk om een gemiddelde isolatiewaarde te bepalen. Het thermisch isolerend effect is bewezen, MAAR voorlopig wordt dit niet meegenomen in de berekening van het EPB.

5. Mijn dakdichting is niet wortelwerend? wat nu? 

Geen enkel probleem, gebruik een wortelwerende folie ( APOGREEN WORTELWERENDE FOLIE PE400 4X25M). 
Deze folie houdt de wortels van sedums, grassen en kruiden tegen voordat ze jouw dakafdichting kunnen bereiken. De folie wordt steeds geplaatst met een opstand tegen de dakranden en elke baan wordt met een overlap van minimaal 1 meter geplaatst.

 

6. Kan ik zonnepanelen combineren met een groendak?

Uiteraard! Je kan een plat groendak perfect combineren met zonnepanelen. De beplanting zorgt er namelijk voor dat er een hogere verdamping en koeling is. Daardoor zal het rendement van jouw zonnepanelen zelfs hoger liggen (in vergelijking met zonnepanelen zonder dak begroeiing). 

Het is belangrijk om voor laagblijvende beplanting te kiezen anders zou de beplanting voor de panelen kunnen groeien en zonlicht wegnemen. Sedums zijn daarom ideaal in combinatie met zonnepanelen. Ga altijd na als jouw dakconstructie stevig genoeg is om zowel het gewicht van de zonnepanelenconstructie te dragen

7. Kan de klant een premie aanvragen? 

Zeker! Maar dat hangt sterk af van stad of gemeente. Alle info via www.premiezoeker.be
Een groendak komt ook in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie, maar dan enkel de draagstructuur en de waterdichte bedekking.

1000022650
APOK-42_1

8. Kan het systeem gebruikt worden op hellende daken? 

Dit is enkel mogelijk op licht hellende daken maar er moet rekening gehouden worden met eventuele verschuivingen. Het drainagesysteem is hier dus niet op voorzien.

9. Kan ik op een groendak wandelen? 

Ja, maar als u dit te vaak doet zullen de sedums er niet mooi uitzien en uiteindelijk zullen de sedums op deze plaatsen zelfs doodgaan. Kale en/of lelijke plekken zijn dan onvermijdelijk.

10. Kan ik APOGREEN bestellingen komen ophalen?

Neen, de volledige APOGREEN bestelling wordt tot op de werf geleverd. 

Meer vragen over groene daken? 

Neem dan gerust contact op met onze platdak specialist - Jelle Andries
E-mailadres:
 J.Andries@apok.be