Ben je een professional in de bouwsector?

Log in of registreer je voor een account. Met een login zie je jouw persoonlijke prijzen!

Bouwverlof

Bekijk hier voor onze openingsuren tijdens het bouwverlof.

Hybride profielen voor architecturale eco-technologie

Nu natuurlijke grondstoffen steeds schaarser worden en het ecologisch besef toeneemt, groeit de aandacht voor alternatieve producten. We vertalen dit naar, bijvoorbeeld, de gevelbekleding, hier merken we hoe er meer en meer gegrepen wordt naar alternatieven voor het klassieke hout, alternatieven die soms meer troeven hebben dat het oorspronkelijke product. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de hybride profielen, waarvan we een zeer innovatieve versie bekijken, die toegepast werd bij het project Domaine de Warfaaz in Spa.

Het verhaal achter de hybride profielen begint meer dan 50 jaar geleden, in de vroege jaren ’70 van de vorige eeuw. Toen werd Sadao Nishibori, een Japanse handelaar in tropisch hout, in Indonesië geconfronteerd met de ongecontroleerde ontbossing op grote schaal van een oerbos. De man was geschokt en legde zich daarna volledig toe op de uitvinding van een alternatief voor tropisch hout, met meer respect voor het leefmilieu: houtcomposiet. Dit houtcomposiet werd in 1975 opgepikt door het Zwitserse Geolam.

Snel en eenvoudig te installeren, met het gemak van aluminium

Met hun aluminium kern zijn hybride houten profielen sneller te installeren dan hout of composiet. Een perfecte, schone afwerking.

Download hier de installatiegids.

Geolam-1

Geolam vergeleken met andere materialen 

In vergelijking met hout

 • Opmerkelijk licht
 • Gegarandeerd PVC-vrij
 • Gegarandeerd formaldehyde-vrij
 • Kan worden gebogen
 • Gecontroleerde uitzetting
 • In lengte verstelbaar
 • Flexibel in diameter
 • Hoge mechanische sterkte
 • Gemakkelijk te installeren

In vergelijking met gelakte aluminium

 • Lagere investering
 • Betere geluidsisolatie
 • Betere thermische isolatie
 • Betere weerstand tegen wind en trillingen
 • Geen verf nodig
 • Oneffenheden ter plaatse repareren zonder het profiel te demonteren
 • Kan indien nodig worden bijgesneden, geschuurd of herwerkt zonder het gevelprofiel te demonteren.

Domaine de Warfaaz (Spa)

“Geolam houtcomposiet ontstond meer dan 50 jaar geleden uit de wens om een milieuvriendelijker alternatief te bieden voor tropische houtsoorten en heeft zich in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld”, legt Geolam-CEO Manuel Garcia uit. “Vandaag de dag zijn wij marktleider in het aanbieden van houtcomposiet-aluminium hybride profielen voor gevelbekleding, gesloten of open bekleding, zonneschermen, balustrades, claustra’s en terrassen. In vergelijking met natuurlijk hout bieden deze profielen uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid, kleurechtheid, lichtheid en onderhoudsvrijheid. Met als dé innovatie die het verschil maakt: een ongeëvenaarde brandwerendheid.”

Geolam-2_2

Domaine de Warfaaz, Spa - Belgique, Architecte : Marc Borsu ©Geolam
Film van het project: ici 

Onze gesprekspartner legt uit hoe de Geolam hybride profielen zich onderscheiden door hun onvergelijkbare brandwerendheid, en dit dankzij een uniek productproces. De profielen zijn geclassificeerd als B - s2,d0 volgens de Europese norm EN 13501-1+A1 (Euroklasse) en kunnen op verzoek worden geleverd met een A2 - s3,d0 classificatie. Zij voldoen dus aan de strengste brandveiligheidsnormen, waardoor zij kunnen worden gebruikt op alle soorten gevels en voor alle hoogten (IGH).

“We gebruikten deze innovatie voor het project Domaine de Warfaaz, waar de oorspronkelijk gespecificeerde houten gevel moest voldoen aan Euroklasse B - s3, d0”, aldus de heer Garcia. “Enkel Geolam 6008 kon aan deze bijzonder hoge eis voldoen. Dit gebouw was het eerste in België dat van deze technologie profiteerde, met 800 m² aan geïnstalleerde profielen.”


Geolam-6_1

Gepatenteerde technologie

Geolam WHS (Wood Hybrid System) profielen zijn het resultaat van een innovatieve en gepatenteerde technologie die de warme extrusie van heterogene materialen mogelijk maakt. Dankzij dit drievoudige extrusieprocédé kunnen drie materialen (aluminium, copolymeerhars en composiethuid) in één enkele bewerking aan elkaar worden gelast om lichte en resistente profielen te verkrijgen die het natuurlijke hout perfect imiteren. Deze technologie wordt ondersteund door verscheidene internationale octrooien en bezit talrijke kwaliteitscertificaten.

Film over fabricageproces: hier

De esthetiek van natuurlijk hout zonder de nadelen

“Je krijgt hier de esthetiek van natuurlijk hout zonder de nadelen”, besluit Manuel Garcia. “Dankzij hun buitenlaag van houtcomposiet bieden hybride profielen dezelfde esthetische kenmerken als natuurlijk hout en kunnen ze perfect worden geïntegreerd in alle soorten gevels. 

Geolam hybride profielen zijn uitsluitend gemaakt van gerecycleerde houtharsen en aluminium en vormen een ecologisch duurzaam alternatief voor natuurlijke houtsoorten. 

In tegenstelling tot massief hout zijn hybride profielen ook nog eens licht en robuust, zijn ze onderhoudsvrij en bieden ze een hoge mechanische weerstand buiten in alle klimaten.”

Geolam-5-1

De profielen zijn ook van nature bestand tegen water, insecten, rot en vorst en zijn verkrijgbaar in zeven standaard kleuren. ©Geolam

Wil je meer weten, bekijk hier de online catalogus.