Ben je een professional in de bouwsector?

Log in of registreer je voor een account. Met een login zie je jouw persoonlijke prijzen!

De wet van de sterkste ... lei

Huis van Alijn schittert als vanouds 

Het Huis van Alijn is één van de bekendste monumenten van Gent, gelegen in de Patershol-wijk. Het gebouw zag het licht in 1363 als kinderziekenhuis. Vandaag is het een museum dat het hedendaagse leven in de 20e eeuw belicht. Ruim een jaartje geleden werd het gebouw in de steigers gezet, klaar voor een grondige renovatie.
img-5230


Aannemer Kurt Soenens stond, in opdracht van Arthur Vandendorpe, in om het koperwerk van het gebouw volledig te renoveren.   

 

Kurt SoenensAl het koperwerk moest in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld - volledig volgens het oude model. Historische gebouwen renoveren is namelijk geen koud kunstje. Je moet heel wat regelgeving respecteren en de overheidsinstanties kijken nauwlettend mee. We hebben dan ook heel wat meters dakgoten, hanggoten, vergaarbakken en afvoer - met afleiders in koper - in kaart gebracht, opgemeten en laten plooien.” 

De Cupa-lei is van superieure kwaliteit, ze breken niet gemakkelijk op de pallet en de leverancier biedt heel wat garanties."

Alijn-8
Alijn-10

Kurt vervolgt: 
“APOK is mijn vaste leverancier van materialen: ik meet op en stuur mijn tekeningen en notities via WhatsApp door. Vervolgens rekenen zij de benodigde hoeveelheid materiaal uit en starten ze de plooiwerken op. Ten laatste de volgende dag kun je alles oppikken of je kunt ervoor kiezen om alles tot op de werf te laten leveren."

“Zodra het koperwerk was gesoldeerd, hebben we de kapel aangepakt. Die moest van wel 250m² nieuwe leien worden voorzien. Het type lei mochten we niet kiezen. Volgens de voorschriften van cultureel erfgoed en monumenten is er maar één soort die voldoet: de Cupa-lei.” 

Alijn-7

De Cupa-lei is van superieure kwaliteit, ze breken niet gemakkelijk op de pallet en de leverancier biedt heel wat garanties. Zo is elke partij leien traceerbaar via een code. Die laat ons toe te weten wie die lei heeft gemaakt, voor maximale transparantie.” 


 

Een indrukwekkende 1.500 vierkante meter dak werd gerestaureerd waarbij het gebouw maar liefst 15 maanden in de steigers heeft gestaan. Een huzarenstukje, maar het resultaat is om mee uit te pakken. Breng je binnenkort een bezoekje aan stad Gent, neem dan zeker even de tijd om het Huis van Alijn een bezoekje te brengen.