Ben je een professional in de bouwsector?

Log in of registreer je voor een account. Met een login zie je jouw persoonlijke prijzen!

Een schitterende basiliek voor de Tongerse Kroningsfeesten

Tongeren is niet alleen de eerste stad van België. Het is ook het oudste Maria-oord van Noordwest-Europa. In 1890 vond de kroning van het iconisch beeld dat staat te pronken voor het altaar van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek plaats. Dit event herdenken de Tongenaren nog steeds om de 7 jaar, tijdens de Kroningsfeesten. De 19e editie vond plaats van 2 tot 9 juli 2023. Het was een fantastisch feest, eentje waarvan de voorbereiding al startte in 2019. Het stadsbestuur vond dit het geknipte moment om de renovatie van de basiliek, waaronder delen van het dak, in te plannen. En zo geschiedde. 

‘Architectenbureau Michel Janssen en hoofdaannemer Verstraete-Vanhecke vroegen ons om de gedeeltelijke renovatie van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Tongeren uit te voeren. Aangezien we een goede verstandhouding hebben en al verschillende keren samengewerkt hebben met zowel de architect als de Stad Tongeren, hebben we geen moment getwijfeld,’ vertelt Jean-Pierre Haesen.

Jean-Pierre is zaakvoerder van Dakwerken Haesen Rik B.V., een familiebedrijf dat zo’n 40 jaar het stokpaardje was van Rik Haesen, tot zijn zoon Jean-Pierre de fakkel overnam. De basiliek is niet het eerste en zeker niet het laatste erfgoedproject waar dit gerenommeerd dakwerkersbedrijf zijn tanden in zal vastbijten. ‘Ons vijfkoppig team heeft veel ervaring met renovaties van erfgoedgebouwen. Voorbeelden zijn het oude postgebouw van Tongeren en de Geuzentempel te Alken,’ voegt Jean-Pierre er met duidelijk merkbare trots aan toe. 

Afbeelding-2

Renovatie van het dak van de zijbeuk, het Maternusportaal en de toren

Jean-Pierre: ‘Het project bestond uit drie fasen: de hoofdzolder en zijboord aan de noordelijke zijde, het gedeelte boven het Maternusportaal (ernaast) en het dak van de trappentoren. We vervingen de bestaande leien reeds door natuurleien Cupa 4 Vlaams model. Momenteel zijn we druk in de weer met de plaatsing van de koperen dakgoten, afvoerbuizen en koper staande naad. De uitvoering van het koper gebeurt in samenwerking met dakwerken Vallé 

 

Benny Volders van het filiaal van Hoeselt licht de rol van APOK even toe voor wat betreft de materialen: ‘We namen de levering van de dakbedekking onder de vorm van staande naad en het regenwaterafvoersysteem beide in rood koper voor onze rekening.

Koper staande naad

‘Op enkele kleinere hellende dakgedeeltes, waaronder de smalle strook boven het Maternusportaal, moest koper staande naad komen,’ vertelt Jean-Pierre. Dit is een type dakbekleding, bestaande uit rood koperen platen geprofileerd tot staande naad.  Jean-Pierre is er duidelijk heel enthousiast over. Het lijkt wel alsof hij het materiaal zelf aan de man zou kunnen brengen.

Jean-Pierre: ‘De belangrijkste voordelen van koper staande naad zijn de lange levensduur, dat het vervormbaar is en uiterst bestendig tegen corrosie. Koper vraagt bovendien geen onderhoud en er komen ook geen schadelijke stoffen vrij bij bijvoorbeeld regenval. Wat daarnaast interessant is, is dat het kan gebruikt worden op elk type dak.’Afbeelding-3
Afbeelding-4

En de levering van de materialen door APOK? 

‘Voor de levering van de materialen die we nodig hebben, kunnen we steeds rekenen op APOK Hoeselt. Wij plaatsen onze bestelling standaard via WhatsApp en deze is meestal binnen het uur klaar om op te halen,’ vertelt Jean-Pierre. En ook voor dit project konden ze rekenen op een vlotte service. ‘Zoals altijd verloopt de samenwerking en de communicatie met het team van APOK zeer correct en efficiënt. Dat vertaalt zich natuurlijk in een hoogkwalitatief en snel resultaat,’ besluit hij.


Omgekeerd praat ook Benny van APOK Hoeselt met veel positieve woorden over de relatie met Dakwerken Haesen Rik B.V. Benny: ‘De samenwerking met Jean-Pierre is top en ook de rest van het team bestaat uit heel fijne mensen. Een goeie klant!’ 

Vraag je je af of APOK een geschikte partner is voor jouw project? Stuur een mailtje naar info@apok.be met al je vragen of kom langs bij een filiaal in je buurt.

Afbeelding-6