Ben je een professional in de bouwsector?

Log in of registreer je voor een account. Met een login zie je jouw persoonlijke prijzen!

Bouwverlof

Bekijk hier voor onze openingsuren tijdens het bouwverlof.

Groendakproject zonder grenzen

Al meer dan 60 jaar produceert en levert APOK dakmaterialen voor de meest uiteenlopende bouwprojecten in heel Vlaanderen en Wallonië. Maar dit project springt er toch wel tussenuit: een ecologisch, waterdicht en visueel aantrekkelijk groendak voor een gezinswoning in Bierbeek. Zowel de Zaakvoerder Kristof Holemans – zaakvoerder van Holemans dakwerken te Putte - als de APOK-medewerkers Jelle Andries en Jurgen De Win zetten hun beste beentje voor om van dit uniek groendak een pareltje te maken.
Groendak-1

Een ecologische en esthetische keuze

Klanten kiezen steeds vaker voor een groendak. De hoofdreden raad je misschien al: het milieu. Door de klimaatverandering komen hevige regenbuien in ons land immers steeds vaker voor. Rioleringssystemen kunnen het regenwater niet altijd opvangen, wat niet zelden leidt tot wateroverlast en -schade.

‘Groendaken werken als buffers doordat een deel van het regenwater verdampt via de planten. Zo komt slechts een deel van het debiet in het rioleringssysteem,’ legt Jelle uit. Maar in het geval van het project in Bierbeek is er nog een extra reden om voor een groendak te kiezen. ‘Het esthetische aspect speelde ook mee. Zo’n groendak oogt immers erg mooi,’ voegt Jelle eraan toe.

Hoe zit zo’n groendak in elkaar? Kristof vertelt in geuren en in kleuren over de verschillende lagen waaruit het dak bestaat. ‘Onderaan heb je de dakbedekking, met daarop de RESTITRIX EPDM. De bovenste laag is het groendak zelf.’

Instasedum groendak

De keuze qua type groendak, een instasedum dak, was heel bewust. Jelle: ‘Bij instasedum heb je meteen een groen dak. Het is immers geen laag waarin men zaadjes plant, zoals bij de equivalent substraat, maar bestaat uit bakjes met reeds volgroeide sedumplanten.’

Daarnaast is dit dak heel gemakkelijk te plaatsen, wat een bijkomend belangrijk voordeel is. ‘Dit is een modulair systeem. De bakjes worden zo geleverd en kan je meteen gemakkelijk in elkaar klikken, waardoor het dak in een mum van tijd af is,’ licht Jelle toe.

Groendak-4

En waarom de keuze voor RESTITRIX EPDM?

EPDM is een bekend dakbedekkingsmateriaal met talloze voordelen. Denk aan de elasticiteit en UV-bestendigheid. RESTITRIX is een type EPDM bestaande uit bitumen (onderaan) en een bovenlaag EDPM waarbij RESITRIX SKW tevens wortelwerend is.

‘Behalve de keuze voor RESTITRIX EPDM, voorzag de architect ook nog een steriele wortelwerende zone van grind rondom het instasedumgedeelte. Op die manier is er in dit project alles aan gedaan om problemen met wortelgroei te voorkomen,’ vertelt Jelle.

APOK als huisleverancier

‘APOK is al sinds de overname door de kinderen van de oprichter, Melissa en Kristof Holemans, huisleverancier van Holemans Dakwerken, deelt Jelle. ‘Inderdaad, wij werken voor bijna alle dakmaterialen met APOK samen,’ voegt Kristof eraan toe. 

Wanneer we hem vragen waarom antwoordt hij zonder aarzelen: ‘We zijn al jaren erg tevreden over de diensten die APOK levert. Niet alleen zijn de producten altijd dik in orde, ook de medewerkers van ons vast filiaal in Kampenhout zijn heel bereikbaar, zowel telefonisch als via mail.’

Voor dit project staken de mensen van APOK bovendien een extra tandje bij, iets wat Kristof nog even in de kijker wilde zetten. Kristof: ‘Het was de eerste keer dat ik een groendak plaatste. Dat was uiteraard best spannend. Aangezien de APOK-medewerkers Jelle Andries en Jurgen De Win hiervan op de hoogte waren, besloten ze om persoonlijk langs te komen op de eerste dag van de werken. Ze toonden me een aantal dingen en gaven wat uitleg. Daardoor verliep alles meteen vlot. Die extra service heb ik erg gewaardeerd!’

Vraag je je af of APOK een geschikte partner is voor jouw project? Contacteer ons via mail naar info@apok.be of komt gerust langs bij een filiaal in je buurt.