Ben je een professional in de bouwsector?

Log in of registreer je voor een account. Met een login zie je jouw persoonlijke prijzen!

Kortrijkse fabriekshal wordt groenten- en fruitwinkel

Op Walle in Kortrijk wordt een oud fabriekspand en wasserij omgebouwd tot een groenten- en fruitwinkel. Aannemer Dakwerken Lieven Derijckere werd aangesteld om het project in goede banen te leiden. Hij maakte gebruik van speciale producten die grondig met APOK Bavikhove werden doorgesproken. 

img-5699

Lieven Derijckere stond voor een niet zo alledaagse opdracht: “Wanneer je een fabriekshal moet herbestemmen naar een groenten- en fruitwinkel, bepaalt de keuze van de producten of die herbestemming een succes wordt of niet. Daarom hebben we veel voorbereidend werk gedaan en maakten we een weloverwogen keuze.” 

Drie stappen in de herbestemming  

Allereerst moesten de binnengoten van de oude fabriekshal worden uitgetimmerd. Hiervoor werd er Solid John betonplex gebruikt, een type multiplex/betonplex die ontwikkeld is met een hoogwaardige verlijming om duurzaam te zijn in vochtige omstandigheden. Lieven legt uit: “Solid John heeft niet alleen een uitstekend garantie, het is ook een hoogwaardig kwaliteitsproduct.” 

 


Vervolgens wordt een dampscherm in ALUTRIX aangebracht en worden de dak- en binnengoten geïsoleerd en uitgewerkt met Resistit GSK, een zelfklevende lucht- en waterdichtingsstrook in gewapende EPDM. Voor Lieven was de keuze voor Resistit GSK heel vanzelfsprekend: “Het grote voordeel van Resistit GSK is de bijzonder lange levensduur van het product. Bij zink ben je na twintig jaar al aan reparatie toe. Dat is niet het geval met Resistit GSK” 

Ten slotte werd ook een nieuw dak gelegd. Lieven koos voor IDE-panelen van 100 mm dik. Die dikte wordt courant gebruikt bij winkels en zijn veel lichter dan traditionele platen of dakpannen. Maar er is meer: “Ook de IDE-panelen hebben een lange levensduur en het grote extra voordeel is dat het tegelijkertijd isolatiepanelen zijn. Je hoeft het dak dus niet nog eens afzonderlijk te isoleren.” 

img-5502
img-5620

Een nieuwe waterafvoer 

Lieven legde ook een nieuwe regenwaterafvoer voor de groenten- en fruitwinkel: “Als extraatje hebben we ook de waterafvoer binnen in de winkel vernieuwd. Daarvoor maakten we gebruik van PP-buizen. Die zijn speciaal voor binnen ontworpen en zijn ook door het WTCB opgelegd.” 

 

Bij APOK geeft het advies de doorslag 

Aan de herbestemming ging heel wat voorbereidend werk vooraf. Daarvoor kon Lieven rekenen op Dirk van APOK Bavikhove: “We kregen er heel wat advies van Dirk en bespraken heel het project op voorhand. Zo kwamen we o.a. op zijn advies aan EPDM Resistit GSK . De samenwerking met Dirk van APOK was dan ook doorslaggevend in het succes van de herbestemming. We zijn bijzonder blij met de vlotte samenwerking voor dit project.” img-5633
img-5720
ALUTRIX 600

ALUTRIX 600

Artikelnummer5343