Ben je een professional in de bouwsector?

Log in of registreer je voor een account. Met een login zie je jouw persoonlijke prijzen!

Bouwverlof

Bekijk hier voor onze openingsuren tijdens het bouwverlof.

Panishoeve krijgt na 100 jaar een nieuw dak

Op een boogscheut van Tienen, in een klein dorp met de naam Hoeleden, bevindt zich de Panishoeve, ook wel het Kasteel van Hoeleden genoemd. De hoeve is al eeuwenlang in gebruik voor landbouwdoeleinden. Het dak was volgens dakwerker Tim Swinnen al zeker 100 jaar oud. Hoog tijd om dit stukje erfgoed op te waarderen dus. En zo geschiedde: de hoeve kreeg vorig jaar een prachtig nieuw rood dak met Postel dakpannen van BMI/Monier, een product verdeeld door APOK.
 

Volgens bronnen zou de eerste steen van de indrukwekkende vierkantshoeve in de 18e eeuw gelegd zijn. Maar op dit moment ziet de hoeve er helemaal anders uit dan toen. Over de eeuwen heen doorliep het gebouw immers verschillende afbraak-, heropbouw- en renovatiefasen.

“Vroeger was hier een veebedrijf gevestigd, maar vandaag doet de hoeve dienst als aardappelboerderij,” vertelt Tim Swinnen van dakwerkersbedrijf Swinnen en co, die het project in Hoeleden leidde. “Daarnaast is een deel van het gebouw momenteel de woning van de eigenaars van het bedrijf.”

Panishoeve-Koramic-2

Uitsluitend dakrenovatie

Panishoeve-Koramic-3

Swinnen en co is een gevestigde dakwerkersfirma met decennia ervaring in huis. “We zijn een klein familiebedrijf met drie werknemers en zijn actief in Vlaams-Brabant. Mijn vader richtte de zaak op in 1980,” vertelt Tim enthousiast. “Aangezien onze specialisatie natuurleien en -dakpannen plaatsen is, was dit renovatieproject ons op het lijf geschreven.”

De werken waren in dit project beperkt, in de zin dat enkel het dak vervangen werd. “We plaatsten vorig jaar een nieuw dak op de Panishoeve. Voor de dakbedekking koos de klant voor Monier Postel pannen. Het project is intussen al enige tijd afgerond. De afwerking vond plaats in september 2022,” vertelt Tim.

Waarom viel de keuze op Postel pannen?

“Het is een universeel type dakpannen. Het belangrijkste voordeel vind ik persoonlijk dat de plaatsing heel gemakkelijk is,” legt Tim uit. “Wat ik daarnaast ook kan meegeven is het feit dat Postel dakpannen erg robuust, hard en van zeer goede kwaliteit zijn.”

In dit geval zijn die eigenschappen misschien nog belangrijker dan voor een woning in een dichter bebouwde context. Want deze hoeve staat midden in een open veld, zonder beschutting of afscherming tegen weer en wind.

Panishoeve-Koramic-4
Panishoeve-Koramic-5

Samenwerking met APOK

Voor de levering van de rode Postel dakpannen werkte Swinnen en co samen met het APOK-filiaal van Tienen. Dit was een logische keuze omwille van de ligging van de hoeve, op enkele kilometers ten noordwesten van de voorgenoemde stad.

Maar ook het feit dat het bedrijf al talloze keren kon rekenen op APOK voor de levering van kwaliteitsvolle materialen speelde mee. “We werken al jaren samen met APOK en dat verloopt elke keer erg vlot. Je kan altijd rekenen op een goede service,” benadrukt Tim. “Bovendien zijn de mensen van het filiaal van Tienen intussen echte kameraden. En dat maakt de samenwerking uiteraard fijn.”

DAKPAN POSTEL 20 RUSTIEK
Monier

DAKPAN POSTEL 20 RUSTIEK

Artikelnummer26080