Ben je een professional in de bouwsector?

Log in of registreer je voor een account. Met een login zie je jouw persoonlijke prijzen!

APOK, de partner wanneer het Vooruit moet gaan

De Vooruit in Gent is een echt monument in de Belgische cultuurgeschiedenis. Maar het gebouw zelf is ook een architecturale parel en dringend aan een grondige update toe.
De stad Gent en de Vlaamse overheid stelden daartoe onlangs een groot restauratieproject voor, gespreid over 10 fases. Beoogde afwerkingsdatum: 2032. Aannemer Denys NV werd aangeduid als één van de partners in de eerste fase en neemt onder andere een groot stuk van het dak voor haar rekening. Een opdracht waar ze bij Denys zeer blij mee zijn.

Verregaande opwaardering 

Charlotte van Rysseghem, projectleider bij Denys, licht toe: “Samen met enkele partners zijn we verantwoordelijk voor de eerste fase van dit grote restauratieproject. Onze deelopdracht loopt tot eind 2021 en bestaat voor ongeveer 25% uit dakwerken. Het is de bedoeling om het gebouw grondig te vernieuwen en klaar te maken voor de toekomst. Naast de dakwerken, hebben we onder andere groutpalen geboord onder het gebouw vanwege verzakkingen. Verder werden we gevraagd om de gevel, inclusief buitenschrijnwerk, te restaureren en de binnenafwerking en vloeren van de concertzaal voor onze rekening te nemen. Een mooi en gevarieerd pakket aan werkzaamheden.”

Iconische dakstructuur

Charlotte licht het plan van aanpak toe met betrekking tot het dak: “Het bestaande dakpakket werd opgetrokken in noot en zink. Echt een prachtige structuur: een combinatie van een gebogen dak en een staande naad. Er zit ook tweemaal een sprong in, wat het extra speciaal maakt. Het dak was echter niet geisoleerd en is dringend aan vernieuwing toe. We hebben het er volledig moeten afnemen en hebben vervolgens 16 cm isolatie geplaatst.”

“Voor de isolatie gebruikten we Rockwool. Dat was een heel fijne ervaring. De mensen van Rockwool hebben namelijk een interpretatie van ons lastenboek gedaan en een alternatief voorgesteld voor het beschreven materiaal, dat niet meer bestond. Het nieuwe materiaal voldeed prima, zowel op vlak van de te behalen normen, als qua prijs.”Mooie package van netwerk, service en prijzen

Over de samenwerking met APOK is Charlotte duidelijk: “Het volledige dakpakket, van dampscherm en isolatie tot Resitrix, zink en lood hebben we aangekocht via APOK. In samenspraak met Peter Foré weet je dan dat alles van plooiwerk en maatwerk in zink vlot gecoördineerd wordt en met de nodige vakkundigheid gebeurt. Zo hadden we voor dit project een grote partij geplooide banen nodig voor het gebogen dak.

Peter Foré, sales representative van APOK, vult aan: “Die staande naad werd overigens ter plaatse getrokken met de vrachtwagen zodat de banen gepresenteerd konden worden om tot een optimaal resultaat te komen.”

Charlotte gaat verder: “APOK biedt een uitstekende combinatie van service en prijzen, in een mooie package. De mensen zijn vriendelijk en ze hebben een zeer goede logistiek. Wij zijn een multidisciplinaire aannemer, met restauratie-activiteiten over het hele land. Het is dus belangrijk om overal die ondersteuning te krijgen. Het is die meerwaarde van APOK die ons al verschillende keren over de streep heeft getrokken. Onze mensen zijn ook van overal, dus ze gaan vaak naar andere APOK filialen. De kracht van het netwerk speelt hier een duidelijke rol.”

“Tot slot is ook de technische ondersteuning een mooie plus, zelfs voor een grote speler als ons. We zijn nu zo goed als klaar met deze eerste fase aan de Vooruit en zijn zeer tevreden van het resultaat.”


Wil je ook de kracht van ons netwerk ervaren, of heb je ondersteuning nodig bij de materiaalkeuze voor een specifiek project? Aarzel dan niet contact te nemen of binnen te springen in één van onze 30 filialen.