Ben je een professional in de bouwsector?

Log in of registreer je voor een account. Met een login zie je jouw persoonlijke prijzen!

Bouwverlof

Bekijk hier voor onze openingsuren tijdens het bouwverlof.

Hoofdkantoor SONACA lijkt vliegtuig dankzij zink van VMZINC

Het nieuwe hoofdkantoor van vliegtuigbouwer SONACA in Gosselies ziet eruit als een vliegtuig. Ontdek hoe de gevelbekleding in zink van VMZINC daartoe bijdroeg.

Wie in Gosselies het hoofdkantoor van vliegtuigbouwer SONACA binnenstapt, krijgt het gevoel dat hij aan boord gaat van een vliegtuig. De gevelbekleding in zink van VMZINC was van grote waarde om dat sterke idee mee waar te maken.

SONACA (Société Nationale de Construction Aérospatiale) is een Waalse onderneming met vestigingen in zowat de hele wereld en is één van de belangrijkste spelers op de markt van vliegtuigbouwers. Veel dichter bij het aardoppervlak, op de begane grond in Gosselies, prijkt een gloednieuw gebouw dat het hoofdkantoor herbergt. Om het gebouw zijn opvallende ‘vliegtuiglook’ te geven, speelde het gebruik van zink een belangrijke rol.

Een gebouw dat op een vliegtuig lijkt

Voor dit project won hoofdaannemer Bémat de openbare aanbesteding. Arnaud Vendraming van IGRETEC tekende de plannen en Troiani & Fils voerde de dak- en gevelwerken uit. Het lastenboek koos voor zink als gevelbekleding en zo kreeg ook APOK Fleurus de kans om deel uit te maken van dit ambitieuze project. “We waren zeker niet de enige kanshebber, niets garandeerde dat het zink van VMZINC zou worden”, herinnert Philippe Gustin zich. De Regio Sales Manager van VM Building Solutions benadrukte al heel vroeg in het proces, nog voor het uit de startblokken schoot, het belang van zink in deze realisatie. “We zaten snel op dezelfde golflengte: het gebouw moest op een vliegtuig lijken. Ik had niet zo lang daarvoor een presentatie gezien met voorbeelden van experimenten met vormen in zink. Voor het concept ‘Make it Yours’ werken we binnen VM Building Solutions projecten op maat uit en zoeken we naar wegen die voor zink voorheen niet bestonden. De gevels van SONACA pasten perfect in dat plaatje.”
 

Klinknagels als geheim wapen

Een fantastisch idee, maar hoe breng je het in de praktijk? Om de gelijkenis met een vliegtuig te krijgen, mocht het zink niet te dik zijn: 0,7 mm waardoor het een beetje zou golven. Philippe Gustin maakte in de gesprekken een verrassende bocht. “Ik zat samen met de architect naar foto’s van oude vliegtuigen te kijken en stelde grappend voor om er klinknagels in te slaan. Dat bleek bij nader inzien zo gek nog niet.”

Een donker spionagevliegtuig

Aanvankelijk viel de keuze op AZENGAR-panelen, maar die kregen een negatief stedenbouwkundig advies. De kleur werd te licht bevonden en kon een hinderlijke weerspiegeling opleveren. Als alternatief stelde Philippe Gustin zwarte Ruiten VMZINC® in ANTHRA-ZINC® voor. “We maakten er een spionagevliegtuig met een donkere romp van” zei hij. “Die oplossing viel gelukkig in goede aarde.”

Wereldpremière

Ook voor aannemer Troiani & Fils was het SONACA-gebouw een uitzonderlijk project. “Ruiten VMZINC® met ‘klinknagels’ en vervormingen die een licht golvend effect geven… dat hadden we voorheen nooit geplaatst, toch niet zoals hier”, zegt Tiziano Troiani. We konden echter rekenen op uitstekende technische ondersteuning, wat – zeker met een product dat nog niet bestond – belangrijk is.SONACA is een wereldpremière en wereldpremières schrikken ons niet af dankzij de technische ondersteuning van VM Building Solutions.