Ben je een professional in de bouwsector?

Log in of registreer je voor een account. Met een login zie je jouw persoonlijke prijzen!

Nieuwe zinkdaken musea Jubelpark

APOK essentiële partner bij meer dan 30.000 m2 aan dakrenovatie in het Jubelpark
Dak Autoworld aangepakt met respect voor de oorspronkelijke materialen
 


In de eerste helft van 2021 startte de Regie der Gebouwen met de derde renovatiefase van de daken van de musea in het Jubelpark in Brussel. In deze fase, waarvan het einde voorzien is in maart 2022, worden de daken van Autoworld aangepakt, goed voor een oppervlakte van zo’n 9.000 m². APOK, marktleider van dak- en gevelmaterialen in België, levert een cruciale bijdrage aan dit prestigieuze project.
 

 

 

Expertise in dakmaterialen

 

Pino Paravizzini, Regional Manager West bij APOK verklaart: “Van bij het begin van het project werden wij door aannemer Six geconsulteerd. Al tientallen jaren werken wij nauw met hen samen en in die tijd hebben we een sterke vertrouwensband opgebouwd. Professioneel ben ik al in contact met het bedrijf sinds 1991. Een pak mensen van toen werken er nu nog steeds en met de nieuwe generatie projectleiders is de samenwerking minstens even vlot en aangenaam. Onze expertise in de aanlevering van dakmaterialen en als producent van maatwerk in non-ferro – waaronder in hoofdzaak plaatmateriaal in zink, koper en aluminium – sloot bovendien perfect aan bij de noden van deze grootschalige renovatie.”
 

Zes voetbalvelden groot

De huidige werken kaderen in de renovatie en restauratie van de daken van alle musea in het Jubelpark. De totale dakoppervlakte bedraagt maar liefst 31.000 m², of niet minder dan zes voetbalvelden. Opvallend is de combinatie van verschillende soorten dakconstructies en dakbedekkingen en uiteraard de imposante glaspartijen. Een bijkomende uitdaging is dat de daken met respect voor de oorspronkelijke technieken en materialen hersteld moeten worden, omdat de gebouwen van de musea in het Jubelpark beschermd zijn als monument.
 

Respect voor oorspronkelijke technieken en materialen

De toegepaste techniek voor de afdichting van de hellende daken is daarom het typisch Belgisch tasseau-systeem, identiek aan de bestaande dakbedekking. Maar er is wel een groot verschil: de daken worden nu geïsoleerd heropgebouwd, waarbij het zink zonder ventilatie wordt geplaatst. Hierdoor kan men maximaal isoleren, met als resultaat een minimale dikte van de dakopbouw.  Bij een dergelijke opbouw wordt gebruik gemaakt van ZINC-PLUS van VMZINC, dat voorzien is van een  beschermcoating aan de onderzijde. Het zink met natuuraspect wordt aangeleverd door VMZINC.

 

Maatwerk


Patrick Sercu, Technical Manager bij APOK, leidt dit project mee in goede banen. Voor de aanvang van elke nieuwe fase komt hij naar de werf en noteert nauwgezet de planning. Dat is nodig, want het technisch onderdeel per fase verschilt aanzienlijk. Er zijn een tiental verschillende types van maatwerk of tasseaubanen die typerend zijn voor de daken. Dit wordt nauwkeurig bekeken en besproken. In overleg en na akkoord wordt de informatie intern doorgegeven, waarbij een hele keten in actie treedt; de orderadministratie vanuit het filiaal te Kampenhout, de productie, en het logistieke gebeuren met de leveringen in hartje Brussel.

Het belang van samenwerking


“Dergelijke projecten blijven je bij”, zegt Patrick Sercu. “ Alleen al de omvang – meer dan 30.000 m² dak ofwel 165 ton zink – is heel bijzonder. Maar ook het specifieke technische karakter van het af te leveren maatwerk onderscheidt dit project. Last but not least wil ik de uitstekende samenwerking met de firma Six aanstippen. Ze blijven gekend voor hun vakmanschap en wij zijn verheugd dat wij met hen kunnen samenwerken”, aldus Sercu.

Na afloop van de werken aan het dak van Autoworld volgt nog een vierde fase, waarbij de daken van het Legermuseum en de terrassen op de Triomfboog aan bod komen. Het einde van deze laatste fase is voorzien in 2023.

 

INFO PROJECT

Eigenaar: Belgische staat
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Aannemer: SIX bvba
Dakmaterialen: APOK
Totale dakoppervlakte: ongeveer 31.000 m² waarvan:
- 18.485 m² Museum Kunst & Geschiedenis
- 3.490 m² Legermuseum
- 9.095 m² Autoworld