U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

Een gezonde woning is belangrijk voor de Belg om zich thuis goed te voelen

Een nieuw onderzoek van de VELUX Groep en de Duitse universiteit van Humboldt, uitgevoerd in heel Europa, toont aan dat mensen die te kampen hebben met gezondheidsproblemen en futloosheid vaak in huizen wonen met te weinig daglicht of een slechte luchtkwaliteit.

Gezond leven begint thuis - de situatie in Europa

Het onderzoek verwijst naar vijf kenmerken van Europese woningen die bepalen of een huis al dan niet gezond is: goede slaapomstandigheden, een aangename binnentemperatuur, voldoende daglicht, frisse lucht en een goed vochtigheidsniveau.

Het bewijs spreekt voor zich: Europeanen die in een koud huis wonen of hinder ondervinden van vocht in huis, lopen 50% meer kans op neus- of keelinfecties. Wanneer het binnenklimaat van de woning voor een goede nachtrust zorgt, voelt de helft van de Europeanen zich gezonder en fitter. Voldoende daglicht in de woning vermindert futloosheid met bijna 50% en wie zijn huis nooit verlucht heeft dubbel zo veel kans op futloosheid vergeleken met Europeanen die hun huis twee tot vier keer per dag verluchten. 

Hoe is de situatie in België?

Een groot aantal Belgen lijdt dagelijks aan gezondheidsproblemen en voelt zich mentaal niet goed. Uit The Healthy Homes Barometer blijkt dat 21% van de Belgen zijn of haar gezondheid ondermaats vindt. Zo’n 42% voelt zich nooit fit en 69% heeft te kampen met keelpijn of een loopneus. Het onderzoek bestudeert daarnaast de vijf kenmerken die bijdragen aan een gezonde woning. 28,7% van de Belgen is lichtjes ontevreden met de huidige woning. Uit de studie blijkt dat een verbetering aanbrengen aan deze eigenschappen van de woning niet alleen belangrijk is om een gezond binnenklimaat te creëren, maar ook om het welzijn en de tevredenheid over de woning naar een hoger niveau te tillen. Uit de resultaten komt naar voren dat het binnenklimaat voor Belgen de tweede belangrijkste factor is om hun tevredenheid over de woning te verbeteren. Dat toont aan dat een gezond huis zeer belangrijk is voor de tevredenheid van Belgen over hun woning.

gezondewoning nl 

Volgens Christian Fosseur, General Manager van VELUX® Belgium, wijst deze barometer op de impact van de kwaliteit van de woning op onze gezondheid. “Ons doel is de Belgen te informeren over het feit dat kleine gedragswijzigingen, bijvoorbeeld goed ventileren, of kleine inspanningen op het vlak van de inrichting van de woning het dagelijks welzijn sterk kunnen verbeteren.”