U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

Veiligheid op het dak

Safety first! Ook op het dak. We kunnen het niet genoeg zeggen. Dakwerken zijn niet zonder risico’s. De bouwsector is nog steeds verantwoordelijk voor meer dan één op vier ernstige ongevallen die in België gebeuren.

Vallen is de oorzaak in 20 % van de gevallen (persbericht na vaststellingen door adviseurs van Constructiv op de bouwplaatsen en bliksemactie in juni 2015 door sociale inspectie FOD WASO Toezicht Welzijn op het Werk).

Neem de tijd om het dak en de dakomgeving te inspecteren. Hebt u een onzeker  veiligheidsgevoel,
betreed het dak dan niet. Houd ook altijd uw gsm bij de hand, in nood is dit misschien uw eerste en enige hulp. Maar vooral: durf gerust op uw strepen te staan wat betreft vragen en wensen over veiligheidstools. 

 

Uw veiligheid (en dat van uw collega’s) is van levensbelang! 

 

Onder het tabblad “Bouw” vindt u ons aanbod veiligheidsmateriaal en werkkledij. Wij beschikken over onder andere professionele veiligheidsbroeken, brillen, helmen, opvangnetten, sneeuwladders en ladderhaken. 

Ook het collectieve valbeveiligingssysteem RSS (Roof Safety Systems) voor zowel platte als hellende daken, kunt u makkelijk bij APOK aankopen. Bij RSS haakt u het lichtgewicht aluminium hekwerk aan de dakrand en steunt het met een staander tegen de gevel. U hebt geen schade aan uw gevel. Het RSS-systeem is gekeurd volgens de Europese norm voor valbeveiling NEN-EN13374; klasse C.

RSS valbeveiligingssysteem APOK

 
Neem zeker een kijkje en twijfel niet langer.
Uw veiligheid, no matter what, primeert. Altijd!
 

APOK stelt veiligheid voorop en geeft u dan ook graag enkele tips & tricks waarmee u rekening kunt houden voordat u een dak betreedt.

 

Tips & tricks

1. Verhoog uw bewustzijnsfactor: werkt u bijna dagelijks op een dak, dan wordt u deze omgeving gewoon. Deze gewenning zorgt ervoor dat u zich vaak niet (meer)  bewust bent van het gevaar. Inspecteer daarom altijd eerst de omgeving en de dakstructuur, zoek naar veiligheidsborden op de werf en respecteer ze. 

2. Controleer de ladder of hoogtewerker: een correct geplaatste ladder steekt 1m boven de rand uit, staat op een stabiele ondergrond en moet bovenaan “vast” staan. Inspecteer, voor u een ladder opgaat, dus altijd of deze veilig is. Gebruik eventueel stabilisatieklemmen en dakhaken. Bij hoogwerkers kijkt u best vooraf of de machine in orde is en stabiel staat is. Daarna volgt u de instructies op. 

3. Zorg voor collectieve beschermingsmiddelen: randbeveiliging, veilige steigers en een levenslijn  zijn essentieel.

4. Let op persoonlijke beschermingsmiddelen: een helm, veiligheids(zonne)bril, fluohesje,  aangepast mes, veiligheidsschoenen en eventueel oordoppen moeten tot uw standaard persoonlijke werkkledij horen.