U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

Bokrijk met zink… in Bilzen

Van een compleet vervallen ‘hoeveke’ dat bij nader inzicht waardevol vakwerk verborg, maakten de nieuwe eigenaars, Sandra Meisters en Georgy Lambrechts, een schitterend gerestaureerde hoevewoning annex B&B. Het woonhuis stond al op de kaart van Ferraris (1830), de geschiedenis ervan gaat terug tot in de tijd van Napoleon. Toch wist Erfgoed Vlaanderen niet eens dat het bestond, zo goed was het gecamoufleerd. Zonder het goed te beseffen haalde hij een juweel van onder het stof… waar nog véél werk aan zou zijn.

vmzinc

Ontmoeting en verhaal met Dirk Valkeneers (Dak- en zinkwerken Valkeneers), Maarten Van Eyck (ADEM architecten) en Sandra Meisters en Georgy Lambrechts (trotse eigenaars).

Sandra Meisters: We zijn hier al 8 jaar mee bezig. Voor Maarten hadden we een andere architect maar dit is een beschermd monument… Het werd die man dan ook te moeilijk en dus zochten we een andere architect. Via een vriend, die net een heel moeilijk renovatiedossier achter de rug had, kwamen we bij ADEM architecten terecht.

Maarten Van Eyck (ADEM architecten): We doen veel openbare gebouwen, bibliotheken, eigenlijk een heel breed gamma. En veel restauraties: wat oud is opwaarderen.

Maar ‘De boerderaaj’ is een heel oude, geklasseerde woning, een échte ‘Bokrijk’. Dan is zink toch niet meteen het eerste materiaal waaraan je denkt.

PIGMENTO® PLUS  bruin, staande naad
VMZINC®.

Georgy Lambrechts legt ons uit dat een deel van de hoeve niet beschermd was: bergruimte en stalletjes die met de tijd waren bijgebouwd. “Dat deel wilden we natuurlijk ook vernieuwen. We dachten aan hout” geeft hij aan.

Maarten Van Eyck: Dat nieuwbouwgedeelte is altijd een beetje tweede piste geweest. Ze wilden het volume hebben om dienst te doen als feest- of vergaderzaaltje met zicht op het dal, maar stelden het steeds uit. Het zat uiteraard wel mee in de bouwaanvraag. Erfgoed Vlaanderen wil het geheel kunnen zien. Je bent verplicht om op te bouwen binnen de configuratie en voor wat er nieuw bijkomt hebben ze graag een contrast. Je moet het verschil kunnen zien tussen wat authentiek en wat nieuw is. Dus zochten we een origineel materiaal. 

Sandra Meisters: Eerst dachten we aan houten latjes die van elkaar staan. Modern, maar zeer duur… Dakpannen? Die gaven te weinig contrast met de rest en hadden gebrek aan finesse.

Maarten Van Eyck: Hetzelfde materiaal voor dak en gevel leek me sterk. We hadden net een project met zink gedaan in de buurt. Zink viel ook goed mee qua prijs. Zo is het beginnen rollen.  

Georgy Lambrechts: We hebben eerst nog even PIGMENTO® PLUS  rood overwogen, maar de nieuwbouw kwam beter uit met een natuurlijke teint. PIGMENTO® PLUS  bruin geeft een mooi contrast met het hout- en leemwerk en het past goed bij de ramen.

En zo het zinkwerk begon, met het gepassioneerde team van Dirk Valkeneers. Drie generaties volgen elkaar nu op om een meesterwerk uit te voeren, wat het project ook moge zijn.

vmzinc

 

Dirk Valkeneers: Er is ook nog even met het idee van QUARTZ-ZINC®  gespeeld. Dat was sneller leverbaar, wat lager in prijs en zou ook iets gemakkelijker zijn omdat er ook goten in QUARTZ-ZINC®  zijn. Maar het is toch vooral om esthetische redenen dat het PIGMENTO® PLUS  bruin is geworden. Voor de duidelijkheid: het is PIGMENTO® PLUS  Plus. Er waren veel moeilijke afwerkingsdetails, dan is PIGMENTO® PLUS  geschikter.

Onze dakdekker kon profiteren van alle expertise van APOK op het gebied van zinkvoorbereiding en -levering.

Restaureren met de hete adem van Erfgoed Vlaanderen in je nek…‘De boerderaaj’ is de eerste vakwerkhoeve in Vlaanderen geworden die nieuwe ecotechnieken combineert met het oude vakmanschap. B &B te ontdekken sinds juni 2019…