U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

De verzekeraar die zijn zink met je deelt

Wat doet een verzekeraar met de premies die hij ontvangt? Veilig beleggen natuurlijk. In vastgoed, bijvoorbeeld. In 2015 kocht Federale Verzekering een kantoorgebouw in Groot- Bijgaarden, vlak bij de Ring, goed zichtbaar voor iedereen die passeert. De verzekeraar die zijn winst met je deelt, plaatste meteen een knoert van een reclame op het dak, maar verzekeringen sluit je hier niet af. Dit project is zuiver een investering in kantoorruimte. Het gebouw onderging een renovatie en oogt nu gloednieuw. Het zink dat een glansrol speelt, bracht Davy Santens van Build-X en Patrick Sercu van APOK samen.


zink creagora profiel

De renovatie is wel erg ingrijpend. Je zou haast denken dat het een heel nieuw gebouw is.

Patrick Sercu (Technical Manager APOK): Het is inderdaad een ingrijpende make-over, met al die zonneweringen en de naar de hemel reikende zinkpartijen op de hoeken en bij de ingang van het gebouw.

Het zink geeft het gebouw iets goddelijks. Alsof je een tempel betreedt.

Davy Santens (installateur, Build-X): Het ziet er indrukwekkend uit. Het zink schiet 14 tot 16 meter de hoogte in. Het oogt erg robuust en heeft tegelijk een speelse lichtheid. Met zijn perforaties vormt het bijna een gordijn, waarin niet de wind maar wel het zonlicht speelt. Zowel binnen als buiten is het spectaculair.

zink creagora profiel

Hoe ben je aan deze werf geraakt?

Davy Santens: Iemand bij de hoofdaannemer kende mijn werk van vorige werven en heeft me getipt.

Je bent niet vies van een beetje spektakel? Je beklom eerder het Atomium... langs buiten.

Davy Santens: Toen werkte ik nog voor BELGO METAL. Dat was in 2005, toen we de huid van het Atomium vervingen. Het lijkt spectaculair, maar het was niet echt gevaarlijk hoor. Ik schrik zeker niet terug voor wat klimwerk. Je moet natuurlijk wel de veiligheidsvoorschriften volgen en weten waar je mee bezig bent.

Welke pieken heb je zoal overwonnen?

Davy Santens: Redelijk wat, maar ik klim niet in de Alpen of zo. Alleen voor het werk. Ik heb mijn koorden bij en als ze van pas komen, dan gebruik ik ze.

zink creagora profiel

Is dit gebouw een topreferentie voor zink?

Patrick Sercu: Elke realisatie in de bouw is een showcase. Maar dit project springt er inderdaad uit. Door zijn ligging, vlak bij de Ring is het erg zichtbaar. Het project ziet er dan ook nog eens opvallend knap uit, een zeer mooi visitekaartje dus.

We hebben het zink nog niet bij naam genoemd...

Patrick Sercu: Het gaat hier om 1400 m2 geperforeerd en geplooid 1 mm Quartz zink dat we onder de naam Créagora profiel op de markt brengen. Vroeger was zink vooral voor daken, maar de laatste jaren wint het enorm aan terrein op gevels. Créagora behoort tot de innovatieve producten van VMZINC . Dankzij nieuwe toepassingen als deze krijgen architecten steeds meer mogelijkheden om de voordelen van zink uit te spelen in hun creatief werk.

zink creagora profiel

Waarom werd dit zink gekozen? Wie gaf de aanzet?

Davy Santens: Het materiaal was door architect Ludo Leuwers van OSK-AR Architecten voorgeschreven in het bestek. Ik raadpleegde VMZINC, waar ik een lijst met mogelijke leveranciers kreeg, waaronder APOK. Omdat ik daar al langer klant ben, heb ik het zink bij hen aangekocht.

Het is geen standaardproduct?

Patrick Sercu: Nee. Zoals ik zei is het een van de innovatieve producten van VMZINC, die ze in hun fabriek in Frankrijk op maat van de klant maken. Daardoor kwam dit project ook bij mij terecht. Als Technical Manager voor APOK geef ik advies en sta ik alle partijen bij in alles wat projectmatig is en niet onder standaardoplossingen valt.

De speciallekes.

Patrick Sercu: Als het gevels betreft, zeker. Ik help en spring bij voor zowat alle aspecten, van prijsaanvraag tot ondersteuning op de werf. Overleg tussen de verschillende partijen, intern bij APOK, maar ook naar onze klanten en leveranciers toe, communicatie met de aankoopdienst, coördinatie tussen verschillende APOK-filialen... ik doe alles wat nodig is om projecten zo goed mogelijk te begeleiden en op te volgen.

zink creagora profiel

Zoals een verbindingsofficier. Hoe regelde u hier het verkeer?

Patrick Sercu: Davy is klant bij onze APOK in Eke. Dus hebben we het zink daar aangeleverd, in totaal 12 ton...

Davy Santens: Er viel inderdaad veel te regelen. Eerst was alles berekend op een horizontale plaatsing. Toen bleek dat de architect het zink verticaal zag, zette dat de zaken letterlijk op zijn kop. Maar je hoort me niet klagen, hoor. Het resultaat is top.

Patrick Sercu: We hebben de hoekelementen op maat geplooid en in samenspraak met Davy per drie ton geleverd. Build-X heeft de geperforeerde panelen van 50 op 400 centimeter op een achterliggend aluminium regelwerk gemonteerd. Op zich niet zo moeilijk, maar het is het voortraject, de planning en de coördinatie, waar veel tijd en energie in kruipt.

zink creagora profiel

Eentje voor de trofeeënkast?

Davy Santens: Het staat in mijn geheugen. Het was veel, het was groot en het was moeilijk. We installeerden immers ook alle zonneweringen. Dan kwam ook covid-19 nog eens aankloppen. We hebben een maand en een week stilgelegen. Die eerste tijd was er veel verwarring over de maatregelen. We zijn net voor de crisis gestart, in februari. Maar moet je nu eens zien. Het stáát er hé, naast de Ring. Je kan er niet naast kijken, tenzij je hard op het verkeer let, natuurlijk. Maar als er file is...

Je bent er fier op.

Davy Santens: Tuurlijk. Het is een heel mooie realisatie. Ik ben nogal technisch en dan past een gevel zoals deze wel in mijn kraam. Zo’n project plaatsen, tja dat is mijn ding hé.