U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

Kasteel in Gent gerenoveerd met Quartz-Zinc van VMZINC


kasteel gerenoveerdHet domein van het kasteel Kervyn d'Oudt Mooreghem bevindt zich in Mariakerke, grondgebied Gent. Het gebouw dateert uit de 18e eeuw en was voorzien van walgrachten en vijvers. Het kasteel werd meermaals verbouwd en weerspiegelt de renaissancestijl.

Kort voor de eeuwwisseling heeft een brand zware schade aangebracht. Enkele jaren later is de restauratie gestart waarbij men kan spreken van de wedergeboorte van het kasteel Kervyn d’Oudt Mooreghem. Het dak is opgebouwd met behoud van de oorspronkelijke vormen. De zadelvormige daken zijn voorzien van een bedekking bestaande uit kleine elementen in geprepatineerd Quartz Zinc® van Umicore. VMZ Adeka is een traditioneel kwaliteitsproduct voor zowel dak als gevel. Het lage gewicht van 7,6 kg/m² en slechts 9,6 elementen/m² zijn grote troeven voor de toepassing van deze zinken leien. Het Adeka systeem werd toegepast inclusief alle beschikbare toebehoren zoals aanhaking, druipband, hoekkeper, zij- muuraansluiting en nok. Eveneens de dakkapellen werden met Adeka bekleed met oog voor perfect afgewerkte details. APOK zorgde voor de toelevering op de site.

De torens in “stolp met ui” vorm als ook het bijgebouw zijn afgedicht met “panneaux écailles” of panelen met schubvorm. Het betreft elementen met afmetingen van 500 x 2000 mm in geprepatineerd Quartz Zinc®. De panelen zijn geproduceerd door VM ZINC Ornamenten, en aangeleverd door APOK.
De koepel, als een kroon op het geheel, is eveneens gedicht met Quartz Quartz Zinc®;. Het oorspronkelijke systeem diende terug toegepast te worden, namelijk: tasseau dakbedekking met gebreveteerd roevensysteem. Dit voor een gebogen constructie met een straal van ongeveer 3m. Zowel de productie als de plaatsing was een uitdaging. Ruim zeventig tasseaubanen met afgeronde spievorm zijn in samenwerking met de klant opgemeten, vervolgens uitgetekend, geponst, opgeplooid, en gecentreerd door het strekken van de opstaande kanten. De productie gebeurde in de ateliers van APOK Kampenhout.


Drie ossenogen sieren de kroonkoepel. Het front van deze ornamenten is vakkundig samengesteld en opgebouwd en spiegelt aan de oorspronkelijke vorm. Een ossenoog is een rond of ovaal “dakvenster”, ook wel vernoemd onder de Franse benaming “oeil de boeuf” of “oculus” in de Latijnse taal. Reeds in de 17e eeuw werd dit type dakvenster in de bouwkunde toegepast. Alle beschreven materialen en systemen werden aangeleverd door APOK en vakkundig geplaatst door Algemene Dakwerken Bauw (Lier).

kasteel Kervyn d'Oudt Mooreghem