U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

Met APOK Manage tussen de ijsberen

Je kent Pairi Daiza vast van de pandatweeling. Die twee schatten weten waar het goed verblijven is: het dierenpark is al twee jaar op rij uitgeroepen tot ‘Beste Dierentuin van Europa’. Het domein herbergt in de historische abdijtuinen van Cambron acht ‘werelden’ waar zowat 700 verschillende diersoorten wonen. Het spektakel waarop we je hier vergasten is geen dier, maar wel een beestig knappe, houten Noorse staafkerk uit de middeleeuwen, bouwjaar... 2020 en bedekt met de natuurleien uit je dromen. Volg je?

leien pairi daiza


Onze gids is Gaëtan Maribro, sinds kort product- manager Gevel voor alle filialen van APOK, maar voor- heen filiaalhouder van APOK Manage. Zij leverden de dakbedekking voor deze Noorse tempel.


Waar vind je vandaag nog het vakmanschap om zo’n spectaculair houten gebouw op te trekken?

Gaëtan Maribro
: Het bouwbedrijf is een klant van ons, CCBOIS. Charpente Construction Bois. ‘Onze passie is hout’ luidt de lijfspreuk van de 15 vakmannen die er werken. Zoals je ziet zijn dat geen loze woorden.

Wat bezielt een dierenpark om een Noorse staafkerk te bouwen?

We staan in ‘The Land of the Cold’ één van de acht themawerelden. IJsberen, pinguïns... zij wonen hier. Maar een dierenpark is er ook voor de bezoekers. Als die honger krijgen, vangen ze hun prooi in deze interpretatie van een Noorse kerk die dienst zal doen als racletterestaurant. De Scandinavische stijl past als gegoten bij het winterthema van deze wereld.

Binnen is dit gebouw helemáál verbazingwekkend.

Ja. Adembenemend mooi, vind je niet? De muren, de inrichting en vooral de volledig houten zoldering... een kunstwerk. Het is het belangrijkste gebouw in ‘The Land of the Cold’ en het vakmanschap van de bouwers doet dat alle eer aan. We zijn trouwens in goed gezelschap, want weet je wie hier vlakbij woont? De kerstman.

binnenkant Noorse kerk

Nu weten we waar Santa Claus zijn raclette eet! Maar ik denk niet dat het zijn el es waren die de leien naar het dak brachten. Wat hebben we hier precies?

APOK Manage leverde 586 vierkante meter natuurleien Cupa5 Ecolasange 30x30 grijs met ruwe textuur en ook al het zinkwerk. Onze leien en het houten bouwwerk lijken voor elkaar gemaakt.

Leien zie je vaak in het zuiden van ons land, veel meer dan in Vlaanderen. Hoe komt dat?

Luxemburg, Namen, Luik: waar het land heuvelt zijn hellende daken vaak bedekt met leien, dat is historisch zo gegroeid, streekgebonden.

Als je in Wallonië uit de band wil springen probeer je best iets anders op je dak.

Tuurlijk, maar dan moet je wel stedenbouw mee krijgen en dat is een ander paar mouwen. De stedenbouwkundige voorschri en neigen vaker naar veilige traditie dan naar avontuurlijke vernieuwing.

Over vernieuwing gesproken: deze oeroude staafkerk is eigenlijk heel modern.

We kennen CCBOIS zeer goed. Ze waren al klant voor ik bij APOK begon. Ze kopen bij ons alles voor de daken van hun houten constructies, vooral leien en zinkwerk. Deze middeleeuwse Noorse kerk is geen uitzondering en ja, zij is eigenlijk heel modern, want CCBOIS mag dan de traditie van het houten timmerambacht hoog in het vaandel voeren, zij kruisen dat met de modernste technologie. Heel dit gebouw is driedimensionaal op computer ontworpen. Ze wonnen er de Cadwork-wedstrijd mee in de categorie ‘uitzonderlijke projecten’.

En uitzonderlijk is dit gebouw ontegensprekelijk. Geen twijfel aan.

leien pairi daiza