U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

Ossenoog plaatsen: Kristof kan het en jij allicht ook!

ossenoog boortmeerbeek

 

Ossenogen sieren heel wat beroemde gebouwen, van de opera in Antwerpen tot de Notre-Dame van Saigon. Het zijn kunstwerken van zink die zich vooral thuis voelen in kastelen en historische gebouwen.

Kristof Beyens krabde zich achter het oor toen hij gevraagd werd om in Boortmeerbeek het dak te dekken van een nieuwbouwvilla in hoevestijl... en er een ossenoog in te installeren.

Kristof Beyens: Ik had nog nooit een ossenoog geplaatst, maar in de winkel van APOK in Kampenhout hing er een aan de muur. Ik heb daar inlichtingen gevraagd en daarmee schoot alles in gang. Via mijn APOK liaal in Aarschot ben ik volledig gesteld geraakt.

Een ossenoog plaatsen is niet min...

Kristof Beyens: Ja, daar komt veel bij kijken, maar APOK heeft mij zeer goed begeleid. Ze hebben zelfs een specialist van VMZINC ter plaatse laten komen om mij te helpen bij de plaatsing. Gratis.

De ornamenten die je bij APOK uit de cataloog bestelt, worden gemaakt in Frankrijk. Damien Sobry van VMZINC opent voor ons de deur van deze bijzondere afdeling van VMZINC.

Damien Sobry: In onze Atelier zijn twintig ambachtsmannen en hun omkadering met niets anders bezig dan ornamenten. In de zinkbranche is het echt een vak apart. We zijn de grootste in de wereld. Torenspitsen, windhanen, daknokversieringen, ossenogen, ... We maken ze op maat en je vindt ze terug in heel de wereld op heel wat prestigieuze gebouwen en monumenten. Maar het hoeven niet altijd historische renovaties te zijn. Dat heeft Kristof aan den lijve ondervonden.

Hoe ben je aan dat ossenoog begonnen?

Kristof Beyens: Bij APOK in de cataloog van VMZINC kozen we het ossenoog model 3022 in Anthra-zink. In de offerteaanvraag gaven we alle nodige informatie en afmetingen mee. Daarna kreeg ik ter goedkeuring een technische tekening terug waarin alles nog gedetailleerder was uitgewerkt, samen met een houtplan.

Damien Sobry: Bij renovaties doet het bestaande houtwerk vaak opnieuw dienst, maar bij nieuwbouw moet je eerst de houtstructuur maken waar het zink overheen schuift. Daarom leveren we ook het houtplan, zodat de dakdekker weet welke afmetingen het hout moet hebben waarop het ornament zal rusten.

Kristof Beyens: Ik controleerde of alles op de tekening correct was en gaf goedkeuring voor mijn bestelling.

ossenoog boortmeerbeek

Eens besteld haal je zo’n product toch niet uit het rek?

Damien Sobry: Allesbehalve! De modellen zijn standaard, maar de afmetingen niet. Het zink voor onze ornamenten is 1 mm dik. Op basis van de goedgekeurde tekening snijdt een computergestuurde machine alle stukken uit het gewenste zink. Onze artiesten krijgen al die stukken op hun werkbank om ze te plooien, te stampen of te vormen. Ten slotte solderen ze alles aan elkaar. Eén man maakt een volledig ornament.

Ik noem het artiesten, echte ambachtslui. Hun opleiding duurt drie jaar. 

 

Eens in elkaar gezet gaat het ornament op transport.Kristof kreeg op de werf van onze technische specialist Fons Konings uitleg en hulp bij de montage op de houtstructuur.

Vijf maanden na het bezoek aan APOK siert het ossenoog het dak van de nieuwe villa.


Kristof Beyens: Alles is precies geworden zoals de eigenaar het wou. Het ossenoog is een eyecatcher. Opdracht volbracht! Al moet ik zeggen dat je er wat voor moet over hebben. Zo’n ossenoog is een decoratief stuk, veel meer dan een raam. Ik heb geleerd dat in de voorbereiding meer werk kruipt dan in de uiteindelijke installatie zelf. De opbouw van de houtstructuur viel nogal complex uit, maar APOK en VMZINC hebben mij goed begeleid en geholpen. Al was het maar één ossenoog voor een villa in Boortmeerbeek, ik kreeg ter plaatse alle service en hulp van de wereldleider in ornamenten.

 

Vakmanschap makkelijk gemaakt

VMZINC werkt nu aan een alles-in-één installatiekit met:
• ossenoog
• raam
• houtstructuur
• met of zonder isolatie
Dit zou klaar moeten zijn tegen het voorjaar van 2021.

Ook interesse in dit soort producten?
Jouw APOK-filiaal brengt je in contact met de juiste persoon:
Damien Sobry
Ornaments & Facade business development manager
damien.sobry@vmbuildingsolutions.com
+32 478 78 36 09

 

ossenoog boortmeerbeek    oeil-de-boeuf Boortmeerbeek