U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

Respect voor de stielman... en zijn pan

Waarschoot krijgt de komende drie jaar 65 nieuwe sociale woningen. Vijftig oude worden grondig gerenoveerd. In deelgemeente Lievegem, in de schaduw van voedingsbedrijf Ter Beke, staan achttien huizen van eind de jaren zestig, die sinds kort hun renovatie achter de rug hebben.

pannen Waarschoot

Bvba De Muynck Wim mocht de daken vernieuwen. Bij dakwerken is het altijd handig dat het weer meezit, maar in Lievegem zaten ook de mensen mee.

Welke mensen bedoel je, Wim?

Als ik me deze werf binnen twintig jaar herinner, zal het vooral zijn om de vlotte samenwerking met de mensen van de sociale huisvesting. Meestal zijn dat niet van de gemakkelijksten. Ze hebben iets op papier staan en houden daar dan in veel gevallen per se aan vast, ook al zijn er betere oplossingen. Maar hier liep het allemaal heel vlot. Subliem!
De Meetjeslandse bouwmaatschappij heeft respect voor de stielman, voor onze praktische manier van werken. Ze luisteren naar wat we zeggen.

Wat gebeurde er met de sociale huurders tijdens de renovatiewerken?

De renovatie vonden ze natuurlijk goed nieuws. Dat ze daarvoor uit hun huis moesten, was de keerzijde van de medaille. De gemeente ving dat echter goed op. De bewoners schoven door naar andere sociale woningen en zodra de renovatie klaar was, mochten ze terug naar hun eigen huis.
Ik heb met enkele van hen gesproken, meestal gepensioneerden die hier al lang wonen. Zij hebben de staat van hun huizen met de jaren achteruit zien gaan en zijn blij dat hun huis nu weer als nieuw is.

pannen Waarschoot


Het zijn de typische arbeiderswoningen, in halfopen en gesloten bebouwing, één verdieping met een hellend dak.

We hebben die oude daken afgebroken, dat was dringend nodig, een volledig nieuwe dakconstructie gezet en pannen gelegd, Terreal Renaissance grafiet Zwart. Elk huis heeft in de tuin ook een uitbouw met de keuken en een berging. Dat platdak hebben we voorzien van isolatie en Resitrix EPDM.

Waarom precies deze stormpannen? Stond dat zo in het lastenboek?

Die heb ik zelf aan de architect van de sociale woningdienst aangeraden. Deze dubbele pan heeft op de noordboom het voordeel dat je ze ter plaatse goed kan slijpen.
Door het grote formaat is ze interessanter. Vroeger gebruikten we andere pannen die minder handig waren. Het was door en tip van APOK dat we zijn overgestapt. We gebruiken deze pannen nu zeer regelmatig.

pannen Waarschoot


Aha! Een wijze raad van APOK. Je koopt je materiaal in Drongen?

In dit geval wel, maar we zijn ook klant van APOK Eke en APOK Sint-Niklaas, naargelang waar we een werf hebben. Kleine toebehoren haal ik zelf wel eens af, maar de grote leveringen worden naar de werf gebracht. De service is in orde. We zijn al tien jaar klant en ik heb nog maar één keer geweten dat mijn bestelling niet op tijd arriveerde, door overmacht. Ze hebben ons toen meteen gebeld: hun chauffeur was ziek geworden. Niet veel later stond er een zelfstandige vervoerder met mijn materiaal op de werf. Nee, als er al eens iets niet klopt, is het meestal omdat ik het zelf over het hoofd heb gezien.

Hoe lang hebben de werken geduurd?

Twee maanden. We hebben met zeven man goed doorgewerkt. Corona hee ons niet echt gehinderd. We konden de maatregelen gemakkelijk naleven. De sociale dienst Meetjesland hee er ook geen probleem van gemaakt.

Eind goed, al goed.

Ja, maar het is nog niet gedaan. Het renovatieproject loopt nog door. We gaan nog meer woningen voor hen doen.