U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

Het hoofdkantoor dat je vleugels geeft

SONACA, (Société Nationale de Construction Aérospatiale) is een Waalse onderneming met vestigingen in zowat de hele wereld en is één van de belangrijkste spelers op de markt van vliegtuigbouwers. Veel dichter bij het aardoppervlak, op de begane grond in Gosselies, prijkt een gloednieuw gebouw dat het hoofdkantoor herbergt.


vmzinc Gosselies


Dat het er zo uniek uitziet, heeft niet alles, maar toch veel te maken met zink. Er is een hele weg af te leggen vooraleer het idee van een architect er ook daadwerkelijk staat. Philippe Gustin, Regio Sales Manager van VM Building Solutions bezoekt de hele tijd door architecten, ook IGRETEC.

Zo kon hij al heel vroeg in het proces, eigenlijk nog voor het uit de startblokken schoot, het belang van zink onderstrepen in deze realisatie. Ze zaten meteen op dezelfde golflengte: het moest op een vliegtuig gelijken. 

Hoofdaannemer Bémat won de openbare aanbesteding. Arnaud Vendraming van IGRETEC tekende de plannen en Troiani & Fils voerde de dak- en gevelwerken uit.


In het lastenboek stond zink voor de gevelbekleding.
Voor de zink kwamen ze terecht bij APOK Fleurus. Er was concurrentie; niets garandeerde dat het zink van VMZINC® ging worden. Maar toen kwam Philippe met een geheim wapen boven water: klinknagels.

Philippe Gustin: Om de gelijkenis met een vliegtuig te krijgen mocht het zink niet te dik zijn: 0,7 mm waardoor het een beetje zou golven. Ik zat samen met de architect naar foto’s van oude vliegtuigen te kijken en zei toen grappend: “En als we er nu eens ‘klinknagels’ in slaan?” Dat bleek bij nader inzien zo gek nog niet.

Ik had niet zo lang daarvoor op een presentatie voorbeelden gezien van experimenten met vormen in zink. Voor het concept ‘Make it Yours’ werken we binnen VM Building Solutions projecten op maat uit en zoeken we naar wegen die voor zink voorheen niet bestonden. De gevels van Sonaca waren een uitdaging die perfect in dat plaatje pasten.

Philippe heeft toch heel even zijn hart vastgehouden toen stedenbouw de AZENGAR-panelen weigerde omdat zij de kleur te licht vonden en de weerspiegeling volgens hen hinderlijk zou zijn. Philippe heeft toen als alternatief zwarte Ruiten VMZINC® in ANTHRA-ZINC® voorgesteld. “Zo maken we er een spionagevliegtuig met een donkere romp van” zei hij. Die oplossing viel gelukkig in goede aarde.

vmzinc gosselies


De kwaliteit van het advies en van het werk

Voor Philippe was het zeer aangenaam samenwerken met een firma als Troiani & Fils. Het zijn vakmannen die het materiaal door en door kennen en in meer geïnteresseerd zijn dan alleen maar de prijs.

Tiziano Troiani: “We kunnen rekenen op uitstekende technische ondersteuning, wat zeker in een geval als dit, met een product dat nog niet bestond, belangrijk is. De ruiten VMZINC® met ‘klinknagels’ en vervormingen die een licht golvend effect geven, hebben we voorheen nooit geplaatst, toch niet zoals hier. Sonaca is een wereldpremière. En wereldpremières schrikken ons niet af dankzij de technische ondersteuning van VM Building Solutions.