U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

Stapelhuizen’ in een paradijs van rood en grijs

In Bergen, groeit een bijzonder bouwproject ‘Drève Prévert’. Hier, in de stadsrand vlak bij het station, komen 114 eco-duurzame appartementen. Ze worden niet gemetseld of in prefabbeton opgetrokken, maar... gestapeld. Eind 2020 zullen de eerste bewoners hun intrek nemen.

 

Gevel Bergen


Qualiconstruct verzorgt de gevels en daken van deze nieuwe wijk. APOK Manage levert hen het materiaal. Gaëtan Maribro, productmanager Gevel, vertelt er het fijne van.

Wat is er bijzonder aan deze appartementen?

Al de gebouwen in de wijk zijn samengesteld uit modules, drie verdiepingen hoog. Door hun inplanting, constructie en vormgeving geven ze meer de indruk individuele huizen te zijn dan woonblokken.

gevelproject bergen

Een hybridevorm van wonen?

Zo kun je het noemen, ja. Het bureau Dore Architecture heeft een mooi concept neergezet met een voetgangerszone en twee parken. De wijk laat volop plaats om elkaar te ontmoeten en voor kinderen om te spelen. De gebouwen hebben geen gemeenschappelijke ruimtes zoals in klassieke appartementsgebouwen. Er is geen inkomhal, traphuis, gang of lift. Iedere bewoner heeft hier echt zijn eigen ‘huis’.

DEZE BOUWWIJZE GAAT SNEL EN DUS TEGEN EEN INTERESSANTE PRIJS.

Elk huis bestaat uit op elkaar gemonteerde woon-modules. Is dit de toekomst?

Of ze dé toekomst zijn, weet ik niet, maar ze kunnen wel een belangrijke rol gaan spelen. De techniek bestaat al een jaar of tien. De Martin Vandereyt Groep, die is gespecialiseerd in houtskeletbouw, maakt de modules in het atelier en rust ze daar ook volledig uit: betegeling, parket, deuren, keuken, badkamer, verwarming en elektriciteit. De inrichting van elke module is klaar wanneer de aannemer ze op de werf aflevert. Daar worden ze op en in elkaar gezet. Elk appartement bestaat uit twee of drie modules.

gevelproject bergen

Is het bouwen met zulke modules voordeliger?

Deze bouwwijze gaat snel en dus tegen een interessante prijs. Uitdrogen is niet nodig. Het ontbreken van gemeenschappelijke ruimtes betekent ook een besparing. De modules zijn BEN, bijna-energieneutraal, wat de bewoners deugd zal doen in de portemonnee, en zij kunnen hun modules naar hun eigen smaak laten uitrusten. Dus ja, er zijn wel wat voordelen.

Kant en klaar aan de binnenkant. Maar hoe zit het met de buitenkant?

De buitenkant moet uiteraard nog afgewerkt worden. Hier komt onze klant Qualiconstruct in beeld. Zodra de modules gemonteerd zijn, plaatsen zij de gevels en de daken en doen ze er de volledige afwerking van.

Hoe gaan de gevels en daken van deze nieuwe wijk eruitzien. Welke materialen levert APOK?
APOK Manage levert alles voor de buitenbekleding, zowel profielen als bekleding: 9750m2 Piterak kleitegels terracotta van Terreal, 773m2 VM Anthra-Zinc en 2650m2 Plato keramische tegelpannen van Koramic. Het wordt een wijk die baadt in het oranje-rood met accenten van antracietgrijs.

Is Qualiconstruct een belangrijke klant?

Elke klant is een belangrijke klant, zoals ook elke werf voor elke klant een belangrijke werf is. Op een werf komen heel wat partijen samen. Bouwen is niet alleen een kwestie van goed vakmanschap, maar ook van goed samenwerken. Het moet klikken. En tussen APOK en Qualiconstruct klikt het al vijftien jaar.

 

Wist je dit...?

De Piterak XS kleitegels van Terreal zijn een kostenbesparende en geventileerde wandbekledingsoplossing. Ze worden geplaatst met clips, die worden bevestigd aan verticale profielen.Door het lage gewicht zijn ze gemakkelijk ter plaatse te behandelen.

VM Anthra-Zinc zorgt bij deze realisatie voor een mooi contrast met de terracotta kleitegels van Piterak en de keramische tegelpannen van Koramic. Maar ook met hout combineert Anthra-Zinc prima. Het is een mooi en duurzaam materiaal voor zowel hedendaagse als traditionele architectuur.

De tegelpannen Plato van Koramic hebben een doorlopende bevestigingsrib aan de achterkant, die een vlotte plaatsing garanderen. De pannen zijn geschikt voor de meest uiteenlopende stijlen... van doorgedreven modern tot rustiek.