U gebruikt een gedateerde browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

E-SHOP DAK GEVEL 24/7

In uw mandje

Items

Winkelmandje

Hoofdzetel Apok Kampenhout: 016 61 72 62 | Contactformulier | Onze filialen

Tiplon-hoogstandje voor Het Anker in Mechelen

Charles Leclef, eigenaar van brouwerij Het Anker in Mechelen, deelt al lang het panoramische uitzicht over zijn geliefde stad met zijn bezoekers. Uiteindelijk liet hij bovenop het familiebedrijf een woonst optrekken. Het werd een uitdagend project van 300 m2 op meer dan 22 meter hoogte, met passie en professionalisme uitgevoerd door de jonge dakwerker Sil Van Roost.

De bouwheer aan het woord

charles Leclef

Kunt u ons kort even schetsen hoe belangrijk brouwerij Het Anker is voor de stad Mechelen?
Charles Leclef: Vandaag is Het Anker de enige nog actieve brouwerij in Mechelen. Vroeger waren er een dertigtal en we hechten veel belang aan onze band met de stad. Als geboren en getogen Mechelaar ben ik zeer trots op mijn stad. We krijgen in onze brouwerij elk jaar duizenden bezoekers over de vloer. Wanneer zij na het bezoek zeggen dat Mechelen een hele mooie stad is met heerlijke ontdekkingen, gaat dat compliment recht naar ons hart.

Het Anker is erkend als Unesco werelderfgoed. Wat betekent dat voor u?

Charles Leclef: Ons bedrijf heeft een jarenlange geschiedenis. De eerste activiteiten van de familie stokerij (Stokerij De Molenberg - Blaasveld, Willebroek) gaan terug tot in 1652. Het waren aanvankelijk de Begijnen van Mechelen die hier zijn beginnen brouwen, al weten we niet exact wanneer zij daarmee zijn begonnen. Deze rijke geschiedenis verdient ons respect. De erkenning als Unesco-werelderfgoed is iets waar alle Mechelaars trots op mogen zijn.

tiplon epdm

Hoelang speelde u al met de idee om te gaan wonen op het dak van de brouwerij?

Charles Leclef: Het idee om ons dak te benutten, bestond al een tijdje. Tijdens rondleidingen in onze brouwerij nemen we onze bezoekers mee naar het dak. Iedereen staat dan vol bewondering rond te kijken. Initieel hadden we het idee om het dak een publieke bestemming te geven, met name een restaurant met panoramisch uitzicht. Dat werd jammer genoeg afgekeurd door het ministerie van Erfgoed. We moesten de plannen dus wijzigen en zo ontstond het idee om er onze privéwoning te huisvesten.

Hoe voelt het om boven uw werkplek te wonen?

Charles Leclef: Ik prijs me gelukkig. Dat merk ik vooral wanneer ik me - zoals veel mensen- tijdens de spits moet verplaatsen voor vergaderingen. Het vraagt soms wel een extra flexibiliteit van mijn gezin omdat onze binnenplaats regelmatig wordt gebruikt voor evenementen. Maar het is leuk om te zien dat mensen zich amuseren. En trouwens, wie kan zeggen dat hij zoveel sfeer in zijn tuin heeft?

Heeft u de draagstructuur moeten versterken? Of andere grote werken moeten uitvoeren om bovenop de brouwerij te kunnen wonen?

Charles Leclef: Nee, onze woning bevindt zich op de oude mouterij. Dat gebouw werd in 1912 opgetrokken in gewapend beton. Voor die tijd was dat een zeer geavanceerde techniek. Het is industrieel erfgoed en bijzonder stevig.

Hoe hebt u dakwerker Sil Van Roost leren kennen?

Charles Leclef: We hadden al samengewerkt voor een eerder project. Dat is toen bijzonder goed verlopen. Het stond dan ook buiten kijf dat we opnieuw met hem in zee wilden. En dat bleek opnieuw een verstandige keuze!

De dakwerker aan het woord

Dakdekker sil van roos

Wat waren de uitdagingen bij dit project?

Sil Van Roost: “Eerst en vooral de hoogte! De hijskraan reikte maar net tot het niveau van het platform. Het scheelde niet veel of we konden ons materiaal niet tot op het dak krijgen. Op zo’n hoogte moesten we ook voorzichtig zijn. De veiligheidsharnassen belemmerden misschien bepaalde bewegingen, maar ze garandeerden wel onze veiligheid. Op technisch vlak waren de randen erg ingewikkeld op zo’n hoogte.”

Heeft u daarom Tiplon gebruikt?

Sil Van Roost: “Ja. Tiplon laat zich heel vlot bewerken, vooral voor de details. Met flashing(*) [nvdr : afwerking van de details op het Amerikaanse membraan] is het immers mogelijk om de details de juiste vorm te geven. Ik vind dit merk beduidend handiger en soepeler voor dat soort werk. En bovendien heb je geen brander nodig op het dak. We lijmen het membraan en dat volstaat om het volledig waterdicht te maken. Dat werkt perfect.”

dakdetail tiplon

U werkt dus vaak met dit product?

Sil Van Roost: “Absoluut. Ik werk vooral met dit merk EPDM. Dat werkt zeer vlot en de klanten zijn vragende partij. Ze waarderen het vooral dat ze helder regenwater kunnen recupereren."

Hoe hebt u dit product ontdekt?

Sil Van Roost: “Eigenlijk via mijn vader. Hij werkte al met Tiplon. Hij was loodgieter en in bijberoep dakwerker. Toen ik jonger was, ging ik graag met hem mee. Op een bepaald moment voelde ik dat dakwerken echt iets voor mij was. Ik heb toen een Tiplonopleiding gevolgd bij VM Building Solutions in Deinze."

U kende EPDM als dekbedekking al. Heeft die opleiding u dan nog iets bijgebracht?

Sil Van Roost: “Zeker! Een dergelijk project kun je onmogelijk uitvoeren zonder eerst een opleiding te hebben gevolgd. Je wordt niet zomaar eventjes dakwerker! Zoveel is duidelijk.”

Een probleemloze opdracht dus?

Sil Van Roost: “We hebben wat vertraging opgelopen met de eerste isolatielaag op het bovenste platform. Om te zorgen voor een goede hechting hebben we Securshield- isolatiepanelen geplaatst die we mechanisch hebben vastgemaakt. Daarna konden we er perfect de Tiplon op lijmen. Voor het dampscherm hebben we Alutrix 600 gebruikt nog een product dat door APOK wordt verdeeld. Daar hebben ze echt alles!" 

Hebben jullie nooit last gehad van de alcoholdampen?

Sil Van Roost: “Gelukkig niet, nee! Alhoewel, soms hing er wel een lekkere geur, dan gingen we vrolijker aan het werk!”


flashing(*): Afwerking van de naden van een dak in Amerikaanse EPDM. De flashing wordt vastgelijmd en gekit. Het heeft geen vormgeheugen en is tot 400% uitrekbaar.

tiplon epdm